Bursa'nın Neyi Meşhur

- 2018-12-04 21:59
4.4 (28 oy)
1231Paylaşım
49979Okunma
Bursa, Türkiye’ nin, Marmara Bölgesinde bulunan bir ilimizdir. Bilinen en eski adı, ''Bitinya''dır.
Bursa'nın Neyi Meşhur

Plaka Kodu: 16

Alan Kodu: 224

Nüfusu(2016): 2.901.396

Genel Toplam Alan: 10,882 km2

İklim; Ilıman İklim

Futbol Takımı; Bursa Spor

Bursa Hakkında Kısa Bilgi; Marmara Bölgesi’nin güneyinde bulunan Türkiye’nin en kalabalık dördüncü şehridir. Bilinen en eski adı, Bitinya’dır.

  İlk yerleşim yeri, Menteşe Höyüğü ve Ilıpınar olduğu bilinmektedir. Tarihi M.Ö. 700’lü yıllara dayanmaktadır. Bölgeden,  Mysia(Anadolu’nun kuzeybatısında kalan yerleşmeler) olarak bahsedilmiştir. Britanya Kralı olan  Prusias, şehre Bursa adını veren kişidir. M.Ö. 74 yılında Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiş ve M.S. 385’ten 1326 yılına kadar Doğu Roma İmparatorluğu hakimiyeti altında kalmıştır.

  Süleyman Şah, 1075 yılında Anadolu’da bir Türk-İslam devleti (Anadolu Selçuklu Devleti) kurmuştur. Anadolu Selçuklu Devleti zayıfladığı ve dağılmaya başladığı sırada Anadolu Beylikleri kurulmuş. Anadolu Beyliklerinden biri olan ve Osman Bey tarafından kurulan Osmanlı Beyliği, yavaş yavaş gelişmiş, Anadolu’ya hakim bir beylik hatta İmparatorluk haline gelmiştir. 1335 yılında Bursa’ya yerleşmiş ve burayı başkent ilan etmişlerdir.

  Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti olması nedeniyle şehirde birçok Osmanlı dönemine ait eserler bulunmaktadır. Milli mücadele yıllarında Yunanlıların işgaline uğrayan Bursa, Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nden sonra Türklerin eline geçmiştir.

  Marmara’dan gelen ılık hava ve Uludağ’dan gelen sert soğuk nedeniyle iklimi, genelde ılımandır. Zengin ormanları ve verimli toprak yapısıyla tarım için çok uygun bir şehir olan Bursa, bugün neredeyse tüm meyve ve sebzelerin en yüksek kalitede üretilmesine olanak sağlar. Belki de yüzyıllardır var olan çınarlar, yapısı hiç bozulmamış olan mağaralar her yıl binlerce turisti etkilemeye devam etmektedir. Uludağ’da bulunan ve endemik bir tür olan Sakallı akbabanın (Gypaetus Barbatus) yanı sıra Bursa’da birçok canlı tür yaşamaktadır.

  Türkiye’nin dördüncü büyük kenti ve birçok alanda söz sahibi olan bir şehirdir. İlk havlu üretiminin Bursa’da olduğu bilinmekte ve hale üretilmektedir. Özellikle bıçakçılık ve ipek üretimi şehirde çok aktifken şuanda pek ilgi göremediğinden üretim bitme noktasındadır. Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesi ve ilk zeytinyağı laboratuvarı, ilk tekstil müzesi, Bursa’da kurulmuştur.

  Bursa, 2014 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun kurulduğu yer olması nedeniyle UNESCO  Dünya Mirası Listesi'ne girmiştir.

  Hacivat ve Karagöz’ün de başkahramanı olduğu, Gölge oyunu Bursa’da ortaya çıkan ve Türkiye’ye kazandırılan önemli bir kültür mirasıdır. En meşhur halkoyunu, Kılıçkalkan olmasının yanında birçok Türkmen oyunu oynanmaktadır.

  Bursa’ya yolunuz düşerse İnegöl köftesinin, İskender kebabının, kestane şekerinin, şeftalisinin tadına mutlaka bakınız.

Meşhur Yemekleri; Anjelik reçeli, Bursa şeftalisi, Cendere baklavası, Cevizli lokum, Dağ çileği, Düğün helvası, İnegöl köfte, İskender kebabı, Kemalpaşa tatlısı, Kestane şekeri, Kıymalı cantık, Mihaliç peyniri, Pideli köfte, Tahinli pide

Yaygın Tarım Faaliyetleri; anason, arpa, armut, ayçiçeği, bakla, bezelye, biber, buğday, ceviz, çiğ baklagiller, çilek, domates, elma, enginar, erik, fasulye, ıspanak, karpuz, kavun, kayısı, kestane, kiraz, kızılcık, lahana, mısır, muşmula, pamuk, Patates, patlıcan, pirinç, pırasa, soğan, susam, şeftalisi, tâze fasulye, tütün, üzüm, vişne, yulaf

Tarihi Yerleri; Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzesi, Aynalı Göl, Cumalıkızık Köyü, Hanlar Bölgesi, Hüdavendigar Külliyesi, Irgandı Köprüsü, Koza Han, Muradiye Külliyesi, Orhangazi Külliyesi, Saltanat Kapısı, Suuçtu Şelalesi, Tirilye, Tophane, Ulu Camii, Uluabat Gölü, Uludağ, Yeşil Türbe, Yıldırım Külliyesi

İlçeleri; Büyükorhan, Gemlik, Gürsu, Harmancık, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli, Orhangazi, Osmangazi, Yenişehir, Yıldırım

Facebook Yorumları