Plaka Kodu: 49
Alan Kodu: 436
Nüfusu(2015): 408.728
Genel Toplam Alan: 2.604 km²
İklim; Sert Kara İklimi
Futbol Takımı; Muş Menderes Spor
Muş Hakkında Kısa Bilgi; Tarihte, Türklere Anadolu’nun kapılarını açan, Malazgirt Zaferinin kazanıldığı ve Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Muş’un lalesi, üzümü, Velikanı peyniri ve kilimi meşhurdur.
İlk çağlarda bu bölgeye ‘’Taron ve Tarun’’ denmekteydi. M.S. 4 yüzyılda Muş şehrini, Urartu Kralı Muşet kurmuştur. Türkler bölgeyi ele geçirdikten sonra buraya ‘’Muş’’ demeye başlamışlardır. Tarihte, Urartulara ait bir şehir olarak adı geçen Taron, sırarıyla İskit, Med, Pers, Makedon, Selevkos, Roma, Part, Arsakes ve Doğu Roma, Emeviler, Abbasiler ve Ermeniler’in hakimiyeti altına girmiştir.
1071 Malazgirt Meydan Muharebesinden sonra bir Selçuklu toprağı olan Muş, 13. Yüzyılda Selçuklu Devleti tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. 1514 yılında Osmanlı Devleti’nin hakimiyeti altına girmiş ve bu dönemde Muş, Van Eyaletinin 14 bölgesinden biri olmuştur. 19. Yüzyılda ise Bitlis iline bağlanmıştır. 1920 yılında bölgede meydana gelen Hallo Ayaklanması sonucunda bölge il merkezi haline getirilmiştir.
Sanayi gelişememiş ve Muş, ekonomik açıdan geri kalmış şehirlerden biridir. Ekonomi genelde tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Bölgede sert kara iklimi görülmektedir. Kış ayları çok uzun ve karlı geçerken yaz ayları kısa kurak ve sıcak geçmektedir. Coğrafi özellikler ve iklim şartlarının yetersiz olmasından dolayı tarım arazileri ve ürünleri oldukça azdır. Tarım, hayvancılıktan sonra gelmektedir. Tabii güzellikler ve tarihi eserler bakımından zengin sayılan Muş, ulaşım ve iklim şartlarının zorluğu nedeniyle çok fazla ziyaretçinin ilgi odağı olmamış ve turizm açısından gelişme gösterememiştir.
Meşhur Yemekleri; Ayran aşı, Cavbelek, Çorti, Domatesli lahana dolması (kırkçikli kelem dolması), Herse, Hez (hasut) dolması, Kaburga dolması, Kete, Keşkek, Kuş konmaz, Mırtöge, Muş böreği, Muş köftesi (hafta direği), Jağ yemeği
Yaygın Tarım Faaliyetleri; arpa, buğday, karpuz, lahana, lale, kavun, mısır, nohut, şekerpancarı, tütün, üzüm
Tarihi Yerleri; Alaaddin Bey Hamamı, Arak Manastırı, Geleneksel Muş Evleri, Hamurpet (Akdoğan) Gölü, Kayalıdere Antik Kenti, Malazgirt Kalesi, Murat Köprüsü, Muş Kalesi, Muş Ulu Cami, Varto Kayalıdere Ören Yeri, Yıldız Han, Zafer Anıtı
İlçeleri; Bulanık, Hasköy, Korkut, Malazgirt, Varto