Plaka Kodu: 34
Alan Kodu: 212 (Avrupa Yakası) / 216 (Asya Kıtası)
Nüfusu(2016): 14, 804,116
Genel Toplam Alan: 5.461 km2
İklim; Kara İklimi
İstanbul Hakkında Kısa Bilgi; Üç tarafı denizlerle çevrili, Avrupa ve Asya kıtasını birbirine bağlarken aynı zamanda Boğaziçi boyunca Haliç’i çevreleyen, Marmara denizi boyunca da birçok adaya sahiptir. Ülkenin en kalabalık şehirleri arasında gelirken sosyal, kültürel, ekonomik ve tarih yönünden ise oldukça kuvvetlidir.
Bilinen en eski adı ‘’Bizantion’’dur. Avrupa ve Asya kıtalarını birbirine bağlayan İstanbul, Yüzyıllar boyunca birçok kültüre, farklı dini inanışa ev sahipliği yapmıştır. İlk yerleşim yerinin bugünkü Yenikapı olduğu bilinmekte ve tarihi üç yüz bin yıl öncesine dayandığı bilinmektedir.
Bizans İmparatorluğu’nun başkentidir ve Bizans burada neredeyse bin yıl hakimiyet sürdürmüştür. Bu nedenden dolayı İstanbul’da birçok Bizans yapısı bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, günümüzde Eminönü’nde ki Ayasofya Müzesidir. Bir süre Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altında bir süre de Bizans İmparatorluğunun hakimiyeti altında kalmıştır. Bizans, 1391 yılından 1453 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu tarafından kuşatılmıştır.
29 Mayıs 1453 yılında Fatih Sultan Mehmet’in, gemileri karadan yürüterek Bizans İmparatorluğunun elinden aldığı İstanbul için yeni bir dönem başlamış ve artık Osmanlı İmparatorluğu hakimiyeti altına girmiştir.
Osmanlı’nın son başkenti haline gelen İstanbul, birçok yeniliğe de ev sahipliği yapmıştır. Topkapı Sarayı’nın açılmıştır. Birçok kültüre ev sahipliği yapması İstanbul’u adeta kozmopolitan bir topluma dönüştürmüştür. Yüzyıllardan beri hakimiyet sürdüren Osmanlı, dönemi boyunca tahta pek çok padişah inip çıkmış ve İstanbul adına pek çok değişiklikler yapılmıştır.
14 Eylül 1509 yılında meydana gelen depremden sonra şehir yerle bir olmuş ve II. Beyazıd sayesinde şehir yeniden inşa edilmiştir.
Kanuni Sultan Süleyman, mimariye ve sanata çok önem verdiğinden bu dönemde, Osmanlı baş mimarı ve inşaat mühendisi olan Mimar Sinan’ın camileri ve binaları İstanbul’un birçok yerine kuruldu.
Sultan III. Ahmed Han (Lale Devri), döneminde ise ilk itfaiye ve ilk matbaayı kurduktan sonra fabrikalar açarak halkı çalışmaya teşvik etti.
29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyet’in ilanına kadar kendini her konuda geliştiren İstanbul, Cumhuriyet’in ilanından sonra fiziksel anlamda gelişmeye başlamıştır.
Akdeniz, Anadolu, Balkan ve Karadeniz ikliminden meydana gelen bir iklim tipine sahiptir. Bölgede en çok maki bitki örtüsü görülmektedir. Orman bakımından çok zengin sayılmasa da en ünlü ormanı Belgrad Ormanıdır. Sahip olduğu su havzaları ve yeşil alanlardan kaynaklı olarak yaban hayvan nüfusu bakımından oldukça önemli sayılır.
İstanbul birden çok imparatorluğa başkent olduğundan, geçmişten günümüze her zaman ekonominin başkenti de olmuştur. Türkiye’nin İhracat ve İthalat kapısı sayılmaktadır.
Meşhur Yemekleri; Badem Ezmesi, Balık Ekmek, Börek, İstanbul Pilavı, Kanlıca Yoğurdu, Sütlü Simit, Tarihi Sultanahmet Köftesi, Uykuluk
Yaygın Tarım Faaliyetleri; Arpa, Ayçiçeği, Bakla, Buğday, Çeltik, Fasulye, Fiğ, Mısır, Nohut, Patates, Şekerpancarı, Yonca, Yulaf
Tarihi Yerleri; Adile Sultan Kasrı, Anadolu Hisarı, Aya Yorgi Manastırı, Ayasofya, Beylerbeyi Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Fener Rum Erkek Lisesi, Galata Kulesi, Haydarpaşa Garı, Heybeliada Ruhban Okulu, Hıdiv Kasrı, Kapalı Çarşı, Kız Kulesi, Kuleli Askeri Lisesi, Rumeli Hisarı, Sultan Ahmet Camii, Süleymaniye Camii, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Yoros Kalesi
İlçeleri; Adalar, Arnavutköy, Ataşehir, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beykoz, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Çekmeköy, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kadıköy, Kâğıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sarıyer, Silivri, Sultanbeyli, Sultangazi, Şile, Şişli, Tuzla, Ümraniye, Üsküdar, Zeytinburnu