Ankara'nın Neyi Meşhur

- 2018-12-18 02:18
3.6 (9 oy)
1231Paylaşım
28731Okunma
Ankara, Türkiye’ nin başkenti, kurtuluş ve bağımsızlığının sembolüdür. Türkiye’ nin ikinci en kalabalık şehridir.
Ankara'nın Neyi Meşhur

Ankara'nın Plaka Kodu: 06

Ankara'nın Alan Kodu: 312

Ankara'nın Nüfusu(2017): 5,445,026

Ankara'nın Toplam Alan: 24,521 km2

Ankara'nın İklimi; Kara İklimi

Ankara'nın Futbol Takımı; Gençlerbirliği

Ankara Hakkında Kısa Bilgi; Türkiye’nin başkenti olan Ankara, İç Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Bilinen en eski adı, Ankyra’dır. Arkeolojik kazılan sonucunda, Eski Taş Çağı’na ait kalıntılara rastlanmıştır. Şehrin ilk kuruluş tarihi tam anlamıyla bilinmese de yine yapılan kazılar sonucunda sırasıyla Hititler, Frigler, Lidyalılar ve Galatların izine rastlanmıştır.

  Büyük İskender’in, Anadolu’daki Pers hakimiyetine son verdikten sonra İmparator Augustos, Ankara’yı ele geçirmiş ve geliştirmiştir. 334–1073 yılları arasında Doğu Roma İmparatorluğu hakimiyeti altında kalan Ankara, Anadolu’da Hristiyanlığın yayılmasında büyük rol oynamış ve merkez haline gelmiştir. 1071 yılında Sultan Alparslan ve Doğu Roma orduları arasında Malazgirt Meydan Muharebesi gerçekleşmiş ve bunun sonucunda mağlup olan Doğu Roma’dan sonra 1073 yılında Türklerin hakimiyeti altına girmiştir.

  27 Aralık 1919 yılında Mustafa Kemal’in Ankara’ya gelmesiyle, Anadolu’da başlatılan direniş hareketinin ve Heyet-i Temsiliye'nin merkezi olmasına karar verilmiştir. Anadolu’nun tam ortasında olan Ankara, coğrafi konum dolayısıyla hem Batı Cephesi’ne yakındı hem de İstanbul’a demir yolu ile ulaşılabiliyordu. 16 Mart 1920 yılında İngilizler İstanbul’u resmen işgal etmiş ve 18 Mart 1920’de Meclis-i Mebusan, kendini feshetmiştir. Bunun üzerine 23 Nisan 1920 yılında Büyük Millet Meclis’i kurulmuştur. Şehirde Türk - Yunan savaşı oldukça yoğun yaşanmaktadır. Bunu fırsat bilen Yunan ordusu Sakarya Nehri kıyısından Ankara’yı ele geçirmek amacıyla ilerlemiş fakat Sakarya Meydan Muharebesi sonucunda Yunan ordusu geri çekilmiştir. Bu savaştan sonra Atatürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde "Hattı Müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır. Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça vatan terk olunamaz." Sözünü söylemiştir.

   13 Ekim 1923'te Ankara, başkent ilan edilmiştir.

Ankara, ovalık bir alana kurulmuştur. En geniş ovası, Polatlı Ovasıdır. Şehrin en yüksek noktası, Elmadağ’dır. En büyük barajı, Sarıyar Barajı ve en büyük gölü Tuz Gölü’dür. Tuz Gölü’nün içinde bulunduğu alan, Türkiye’nin en büyük kapalı havzasıdır.

 Yurtta genel olarak, karasal iklim hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak geçerken kışlar, soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Ankara’nın ayazı meşhurdur.

 Ankara dendiğinde akıllara ilk olarak kedi, keçi ve tavşan gelse de  keklik, alabalık, sazan, kurt, tilki, bıldırcın gibi hayvanlarda şehirde mevcuttur. İklim şartlarından dolayı, bozkır ve ormanı bol olan bir bitki örtüsüne sahiptir. İğde, kavak ve söğüt ağaçlarına ilin her yerinde rastlama mümkündür. Ankara’nın kuzey tarafı volkanik bir yapıya sahipken güney tarafı ise mezozik bir yapıya sahiptir.

Meşhur Yemekleri; Ankara simidi, Ankara tava, Bazlama, Bazlama Kebabı, Beypazarı Güveci, Beypazarı Kurusu, Cızlama, Çubuk turşusu, Efelek sarması, Entekke böreği, Gözleme, İnceğiz çorbası, Kadınbudu köfte, Kuru köfte, Nevizme, Öllüğün körü, Papaç, Pazar Böreği, Şibit Tatlısı, Tamtak Tiridi, Yemlik cacığı, Zerdali Boranası

Ankara'nın Yaygın Tarım Faaliyetleri; Armut, Arpa, Ayçiçeği, Ayva, Buğday, Ceviz, Erik, Fasulye, Karpuz, Kavun, Mercimek, Patates, Pirinç, Şeker pancarı, Yulaf

Ankara'nın Tarihi Yerleri; Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ahmet Hamdi Akseki Camii, Anıtkabir, Ankara Kalesi, Ankara Oyuncak Müzesi, Ankara Rahmi M. Koç Müzesi, Arslanhane Cami, Atakule, Atatürk Orman Çiftliği, Augustus Tapınağı, Beypazarı - Pirinç Han, Cumhuriyet Müzesi (II. TBMM), Devlet Resim ve Heykel Müzesi, Estergon Kalesi, Etnografya Müzesi, Eymir Gölü, Gençlik Parkı, Gordion Antik Kenti, Göksu Parkı, Güven Park, Hacı Bayram Camii, Hacı Bayram-ı Veli Türbesi, Hamamönü, Harikalar Diyarı Parkı, Julian Sütunu, Kızılay Meydanı, Kurtuluş Savaşı Müzesi (I. TBMM), Kocatepe Camii, Mehmet Akif Ersoy Müzesi, PTT Pul Müzesi, Roma Hamamı, Samanpazarı, Sanat Sokağı, Seğmenler Parkı, Soğuksu Milli Parkı, Taceddin Dergâhı, Tunalı Hilmi Caddesi & Kuğulu Park, Ulucanlar Cezaevi Müzesi, Ziraat Bankası Müzesi

Ankara'nın İlçeleri; Akyurt, Altındağ, Ayaş, Bala, Beypazarı, Çamlıdere, Çankaya, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Gölbaşı, Güdül, Haymana, Kalecik, Kazan, Keçiören, Kızılcahamam, Mamak, Nallıhan, Polatlı, Sincan, Şereflikoçhisar, Yenimahalle

Facebook Yorumları