Plaka Kodu: 53
Alan Kodu: 464
Nüfusu(2010): 331048
Genel Toplam Alan: 3,920 km2
İklim; Karadeniz İklimi
Futbol Takımı; Çaykur Rize Spor
Rize Hakkında Kısa Bilgi; Karadeniz Bölgesi’nin doğusunda yer almaktadır. Bilinen en eski ismi ‘’ Rhizios’’dur. Bir Antik Yunan topluluğu olan Milet, Karadeniz Bölgesinde kıyı boyunca deniz ticareti yapmak amacıyla Rize dahil birkaç şehirde daha ticaret noktaları kurmuştur. Güneydoğu Karadeniz’e hakim olan Mithridates III, tarafından yönetilen Pontus Rum Krallığı’na M. Ö. 180 yılında getirilen Rize, daha sonra Doğu Roma hakimiyeti altına girmiştir.
M.S. yıllarda Doğu Roma hakimiyeti altında ki Rize, Lazlar ve Yunanlıların kente yerleşmesiyle kentte Helenistik özellikler ortaya çıkmaya başlamıştır. 1547 yılında Osmanlı yönetimi altına giren Rize’de birçok köprü inşa edilmiştir.
I. Dünya Savaşı sırasında Kafkas Cephesi için bir site haline getirilmiş ve 1916’dan 1918 yılına kadar Rus Ordusu tarafından işgal edildi ve 1918 yılında imzalanan Brest-Litovsk Antlaşma ile Osmanlı’ya teslim edildi.
Dağlar ve deniz arasında kalan şehir Bölgenin tüm özelliklerini taşıyor olmasının yanı sıra, ülkenin en sıcak köşesidir. Yaz ayları ılıman geçerken, kış ayları dağlık alanlarda soğuk ve kar yağışlı, kıyı kesimlerde yağmurlu ve ılıman geçmektedir. Bol yağış alan ve engebeli bir toprak yapısına sahip olan kentte ikliminde etkisiyle bitki örtüsü genelde ormanlıklardan meydana gelir. Yaylalarda çeşitli çiçekleri ile kaplıdır. Çiçek türlerinin çeşitliliği arıcılığın kentte gelişmesine olanak sağlamıştır ve bu sayede Rize, dünyada ve Türkiye’de Anzer Balı ile adından sıkça söz ettirir. Türkiye’nin en önemli çay üreticisidir ve 2018 yılında 254 bin ton çay üretilmiştir. Rize dendiğinde akıllara çay ve anzer balının dışında, kivi gelmektedir. Dört mevsim, müthiş bir manzaraya sahip olan Rize’ye yolunuz düşerse yaylalarına çıkmadan, Ceneviz kalesine uğramadan memleketinize dönmeyin.
Meşhur Yemekleri; Enişte Lokumu, Etli Kuru Fasulye, Hamsi Çığırtası, Hamsi Kolu, Hamsili Pilav, Kara Lahana Çorbası, Laz Böreği, Mısır Ekmeği, Muhlama, Pazı Tavalısı, Pekmezli Kabak Tatlısı, Pepeçura, Rize Çayı, Rize Kavurması, Hamsi Kuşu, Rize Pidesi, Rize Simidi, Sütlaç
Yaygın Tarım Faaliyetleri; Armut, Çay, Elma, Fasulya, Fındık, Kivi, Mandalina, Mısır, Patates, Puro Tütünü
Tarihi Yerleri; Andon, Anzer Yaylası, Ayder Yaylası ve Kaplıcalar, Buzul Gölleri, Çat Vadisi, Fırtına Deresi, Gito Yaylası, Hemşin Evleri, İslampaşa Camii, Kaçkar Dağları Milli Park, Makrevis Mahallesi, Mikron Köprüsü, Palovit Şelalesi, Palovit Yaylası, Rize Atatürk Müzesi, Rize Kalesi, Rize Müzesi, Şenyuva Köprüsü, Zil Kale
İlçeleri; Ardeşen, Çamlıhemşin, Çayeli, Derepazarı, Fındıklı, Güneysu, Hemşin, İkizdere, İyidere, Kalkandere, Pazar