Plaka Kodu: 35
Alan Kodu: 232
Nüfusu(2017): 4,279,677
Genel Toplam Alan: 12,007 km2
İklim; Akdeniz İklimi
Futbol Takımı; Altay, Altınordu, Buca Spor, Göztepe, İzmir Spor, Karşıyaka
İzmir Hakkında Kısa Bilgi; Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir, bir liman kenti olmasının yanı sıra, aynı zamanda önemli bir fuar merkezidir. Bilinen en eski adı, Smyrna’dir. Kentin ilk misafirleri, M. Ö. 1050-1000 yılları arasında yaşayan, Aioller ve İyonlar olarak bilinir. Yeşilova’ya yerleştikleri düşünülür. İkinci yerleşim yeri olan Bayraklı, yerleşimin en parlak döneminin yaşandığı yerdir. Athena Tapınağı’nı bünyesinde bulundurur ve halk burada ticaretle uğraşır.
İzmir’in antik dönemde ki kuruluş efsanesi şöyledir; Büyük İskender bir gün Kadifekale’de bir çınarın eteğinde bulunan pınarın başında uykuya dalar ve rüyasına iki Nemesis gelerek, şuanda uyuduğu yere bir kent kurmasını ve halkın buraya yerleşmesinin, göç etmesinin uygun olduğunu belirtirler. Büyük İskender, uykusundan uyanır ve bölgede adı sıkça duyulan kehanet merkezine yani Apollon tapınağına giderek burada ki kahinlere rüyasını anlatır ve sorar. Tanrı Apollon ona şöyle der; ‘’ Smyrnalılara Kutsal Meles’in ötesindeki Pagos tepesinde oturacak olanlar eskisine göre üç dört kat mutlu olacaklardır’’ yanıtını verir. Bunun üzerine Büyük İskender, denileni yapar ve halkın Bayraklı’dan Kadifekale civarına göç etmesini sağlar.
Büyük İskender efsanesiyle başlayan Helenistik dönemi bütün coğrafyalarda olduğu gibi Roma İmparatorluğu, Doğu Roma İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu takip etmiştir. Roma ve Doğu Roma dönemleri, İzmir için pek parlak olmasa da Osmanlı dönemiyle kent yeniden canlanır.
İzmir limanı, önemli sayılabilecek düzeyde bir liman değildi. O zamanlar hem Yunanistan’a hem İzmir’e kıyısı olan Sakız Adası önemliydi. Belli başlı sebeplerden ötürü ilgi İzmir’e geçince, İzmir önemli bir şehir ve liman kenti haline geldi. 17.yüzyıldan sonra ticaretin gelişmesiyle kent yükselişe geçti ve artık farklı kültürlerden göç almaya başladı. Avrupa ve Asya arasında bir köprü vazifesi gören İzmir’in yükseliş dönemi bir anda yerini savaşlara bırakır. Başta Yunan işgali ile başlayan ve sonra Kurtuluş Savaşı mücadelesi ile devam eden ve son olarak 1922 yılında şehirde meydana gelen yangın ile İzmir tam bir harabeye dönmüştür.
29 Ekim 1923 yılında Cumhuriyetin kurulmasıyla İzmir halkının yaraları sarıldı ve kentin ticareti gelişmeye başladı. Şehirde ilk kez 1923 yılında bir İktisat Kongresi düzenlenir ve bu kongre sayesinde ‘’fuar düşüncesi’’ ilk defa Atatürk sayesinde öne çıkar. Artık hem ticaret hem de turistik bir yapıya sahip olan İzmir, bünyesinde açılan birçok fabrika, okul, fuar merkezleri ile çağdaş bir toplum olma yolunda ilk adımlarını atmıştır. Günümüzde, Efes ve Bergama gibi birçok arkeolojik miras ile UNESCO’da yer alır.
Meşhur Yemekleri; Asma Yaprağında Barbunya, Boyoz, İzmir Köftesi, İzmir Tulumu, Kirde Kebabı, Kumru, Kuşkonmaz Kavurması, Lokma, Söğüş, Sura, Şambali, Şevketi Bostan
Yaygın Tarım Faaliyetleri; İncir, Pamuk, Tütün, Üzüm, Zeytin, Zeytinyağı
Tarihi Yerleri; Agora Ören Yeri (Smyrna Agora Antik Kenti), Allianoi Antik Kenti, Aya Fotini Kilisesi, Bikur Holim Sinagogu, Efes Antik Kenti, İzmir Saat Kulesi, Kızlarağası Hanı, Klaros, Konak Pier, Notion, Permagon, Salepçioğlu Camisi, Serapeion Tapınağı, Su Kemeri, Tarihi Asansör, Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Teos
İlçeleri; Aliağa, Balçova, Bayındır, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla