Plaka Kodu: 32
Alan Kodu: 246
Nüfusu(2000): 513.681
Genel Toplam Alan: 8.276 km2
İklim; Akdeniz İklimi / Karasal İklim
Futbol Takımı; Ispartaspor
Isparta Hakkında Kısa Bilgi; Akdeniz’in Göller Bölgesi’nde ve Türkiye’nin güneybatısında yer alan Isparta, gülleri ile meşhur bir ilimizdir.
Isparta, Pisidia olarak adlandırılan Göller Bölgesi’nin önemli yerleşim yerlerindendir. Bilinen en eski tarihi, Eskitaş dönemine dayanır. Arzava ve Luvi toplulukları bu bölgeye hakimlerdi. Bu iki toplulukla başlayan tarih Frigler, Persler, Lidyalılar ve Büyük İskender ile devam etmiştir.
M.Ö 334 yılında Büyük İskender ile Helenistik bir döneme giren Isparta, Büyük İskender’in ölümüyle sırasıyla Bergama Krallığı, Seleukos İmparatorluğu, Roma ve Doğu Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir.
Isparta, Doğu Roma’nın hakimiyeti altındayken birçok özellik kazanmış fakat 8. Yüzyılda Abbasilerin hakimiyeti altına girmiştir. Yazılı kaynaklarda, Abbasilerden sonra Isparta’dan ‘’Sabart’’ olarak bahsedilmektedir.
1204 yılında Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’ya akınlar düzenleyen Selçuklular tarafından fethedilmiştir. Doğu Roma ve Selçuklular arasında bir çok savaş olmuş fakat en önemlisi, Isparta topraklarında 1176 yıllında gerçekleşen Miryakefalon Savaşı’dır. 1390 yılında Isparta, Osmanlı devleti topraklarına katılmıştır.
1923 yılında Cumhuriyet’in ilanı ile Isparta İli adını almıştır.
Coğrafi konum açısından her mevsim görsel şölen yaşatmakta olup her mevsim farklı ve bol bitki örtüsü meydana getirmektedir. Birçok ormanlar, meralar gibi doğal alan bulunur. Tarım alanında kendini çok geliştiren Isparta’nın gülü ve gül bahçeleri meşhurdur.
2892 metre ile Dedegöl Dağı, şehrin en yüksek noktasıdır. Göller Bölgesi’nde yer alan ve başta Eğirdir Gölü olmak üzere, Akdeniz’e dökülen birçok göle sahiptir.
Akdeniz iklimi ve Anadolu’da hakim olan karasal iklimin birlikte yaşandığı bir şehirdir. Genelde, yazları sıcak kışlar serin geçmektedir. Coğrafi konumu ve toprak yapısının farklılığı, birçok evcil ve yabani hayvanın yaşamasını, yetiştirilmesini de beraberinde getirir.
Meşhur Yemekleri; Fırın Kebabı, Gül Reçeli, Kuyruğu Sulu, Sazan Dolması, Şalgam Aşı, Tandır Kebabı, Yalvaç Güllacı, Yatırtma
Yaygın Tarım Faaliyetleri; anason, armut, arpa, ayçiçeği, ayısı, badem, bakla, bamya, biber, börülce, burçak, buğday, ceviz, çavdar, domates, elma, erik, fasulye, fıg, gül, havuç, kabak, karınga, karpuz, kavun, kenevir, keten, kiraz, lahana, mahlut, mercimek, mısır, muşmula, nar, nohut, patates, patlıcan, pırasa, sarımsak, soğan, susam, şeftali, şekerpancarı, taze fasulye, tütün, üzüm, vişne, yonca, yulaf, zerdali, zeytin,
Tarihi Yerleri; Adada Antik Kenti, Antiocheia Antik Kenti, Ayastefanos Kilisesi, Aya Baniya (Aya Payana) Kilisesi, Dündar Bey Medresesi, Eğirdir Kalesi, Isparta Müzesi, İnönü Mağarası, Kuz Mağarası, Lavanta Vadisi, Men Tapınağı, Pınargözü Mağarası, Pisidia Antik Kenti, Sığırlık Kalesi, Yalvaç Müzesi, Zindan Mağarası
İlçeleri; Aksu, Atabey, Eğirdir, Gelendost, Gönen, Isparta, Keçiborlu, Senirkent, Sütçüler, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Yalvaç, Yenişarbademli